Начало  - За Организацията - Бизнес Инкубатор - За Региона - Услуги
  | Проекти | Партньори | Проект JOBS | Обучение | Занаяти|  

 

Ние ще ви помогнем да осъществите мечтите си                                                                                    
 
Връзки
ФРП
JOBS
БАРДА
ПРООН
ХИРОН МК
 
 
Новини
 
 
Търси/Предлага

В момента страницата с обявите не е активна.

 
 
За контакт

2300 гр. Перник, ул. "Райко Даскалов" No 4

тел:    076 601343
           076 601386
факс:  076 640426

 
 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА РЕГИОНА
История Култура и спорт Транспорт и съобщения
Икономика Туризъм Статистика
ТУРИЗМЪТ В ПЕРНИШКИ РЕГИОН

Туризмът е свързан естествено с природните забележителности и историческото минало на региона. Почивните домове на територията на Пернишки регион са 44 бр. Разположено в западните склонове на Витоша, село Рударци е известно с минералната си вода с температура 28 t C. Комплексът за отдих тук предлага два открити и един закрит плувен басейн. Курортното селище има удобни и редовни автобусни връзки с Перник и София. В областта се намират много язовири, най – големият от които е “Лобош”.Село Кладница е изходен пункт за Витоша. В неговите околности е и манастирът “Свети Никола”. Част от стенописите в него са дело на Константин Геров (1885 г.)Близката хижа “Селимица” е построена през 1930 г. В района има удобни ски-писти. Ловното стопанство “Витошко” предоставя добри възможности за ловен туризъм и отдих. Интересен обект край село Студена е манастирът “Свети Георги”, един от 14-те средновековни манастири в Софийско, образували така наречената “Мала Света Гора”. Изографисването на черквата в него е от XVI век.

На 1 км. над селото се намира язовир “Студена”, основен питеен водоизточник за град Перник. В района на селото е и хижа “Върбица” с капацитет 80 места. Римска вила от началото на III век - обитавана до края на V век, е разкрита в село Кралев дол. Селото и едноименната хижа до него позволяват лесен достъп до Голо бърдо. Най-интересният обект в планината Голо бърдо е ботаническият резерват “Острица”. В защитените около 600 дка са открити и описани над 362 вида редки растения: българско карамфилче, урумово лале, цоликоферов лопен, трилистна жълтуга, сребролистен равнец, гръцко плюскавче, царско пропадниче. Срещат се и сръбско звънче, перуника, кримско омразниче, червено вълче лико и други.

Карстовият извор “Живата вода” е в района на витошкото село Боснек. От неговата Чешма на щастието, според предание от XVII век, пиели само праведните, “а на грешниците отказвала”. В околностите на Боснек се намира и най-дългата пещера в България – “Духлата” с площ 48,3 ха, обявена за природна забележителност през 1991 г. От нея са проучени 15 км, като са открити над 50 зали, всяка с площ повече от 50 кв. метра. “Ждрелото”, намиращо се в землището на с. Ломница, община Трън е природна забележителност с уникални скални образувания. Районът е богат на защитени растителни и животински видове.

Защитената местност “Чоклъово блато” в с. Байкал, община Радомир е екосистема, съчетаваща разнообразие на флора и фауна.Интерес представляват Земенският пролом с множеството природни скални феномени, неизследвани пещери и водопади. Подходите към планината Люлин са през село Дивотино и село Люлин. Освен очарованието на природата, тук особено забележителен е Дивотинският манастир “Света Троица”, съграден според легендата, от цар Петър през X век. Още през 1810 г. към него имало килийно училище.

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ

От 1995 г. Перник е член на Федерацията на Европейските карнавални градове (ФЕКГ), със седалище Амстердам, Холандия. Всяка четна година, в първата събота и неделя след Васильовден (14 януари по стар стил) в града се провежда Международен фестивал на маскарадните игри и обичаи, в който участват над 3000 души от различни страни и който се наблюдава от повече от 100 000 зрители. Фестивалът е включен в международният календар на Фондацията и е високо оценен от нея. Той се организира под патронажа на Министерството на културата. Фестивалът е изява на най-жизнените и устойчиви традиции в маскарадната обредност, които българският народ е запазил от дълбока древност до наши дни. Международният карнавал в Перник е културно събитие за цяла България. По време на фестивала по централната улица на Перник дефилират непрекъснато в продължение на два дни фолклорни групи от цялата страна и от чужбина, които изпълняват обичаи с маскирани изпълнители. С пищни костюми и фантастични маски, под непрестанния звън на чанове, звънци и хлопки, те изпълняват древни обредни представления за прогонване на злото и за тържеството на зараждащия се нов живот с настъпването на пролетта.

 

Copyright 2004 Nikolay Alexandrov