Начало  - За Организацията - Бизнес Инкубатор - За Региона - Услуги
  | Проекти | Партньори | Проект JOBS | Обучение | Занаяти|  

 

Ние ще ви помогнем да осъществите мечтите си                                                                                    
 
Връзки
ФРП
JOBS
БАРДА
ПРООН
ХИРОН МК
 
 
Новини
 
 
Търси/Предлага

В момента страницата с обявите не е активна.

 
 
За контакт

2300 гр. Перник, ул. "Райко Даскалов" No 4

тел:    076 601343
           076 601386
факс:  076 640426

 
 
ПРЕДСТАВЯНЕ НА РЕГИОНА
История Култура и спорт Транспорт и съобщения
Икономика Туризъм Статистика
КУЛТУРА И СПОРТ

Първото светско училище в Перник е основано през 1876 г. 17 години по-рано архимандрит Йоаникий открива в тогавашното село Мошино (сега квартал на Перник) килийно училище. В годината на Освобождението в града са налице и трите тогавашни образователни степени – първоначална, средна и главна. През 1903 г. е открито Минното училище, през 1937 г. – Минната гимназия, а през 1945 г. – Смесена гимназия. Днес училищата в общината са 34.

Основните училища са 19, среднообразователните – 15, от които 8 гимназии и 6 професионални гимназии са в Перник и една гимназия е в другия град от общината Батановци. От гимназиите една е природо-математическа, една – езикова, и по една – по изкуствата и със спортен профил. Детските градини са 15, с обхват 70 % от децата. В града действа и клон на Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”.

Спортът в Перник е трайно свързан с клубовете “Миньор” и “Металург”. Много пернишки спортисти са записали имената си в историята на българския, европейския и световния спорт. Пернишките ръгбисти “Валяците” към СК “Миньор” са многократни републикански шампиони. Перник и днес има своите надежди за национални, олимпийски и световни шампиони по вдигане на тежести и борба. В Перник има и Карате клуб “Кракра – Фудо”, носител на множество национални отличия, в който тренират над 300 души, от които 50 професионални състезатели.

Днес в Перник се списват два всекидневни вестника “Съперник” и “Градски вестник”, работи и местен новинарски екип на вестниците “Труд” и “24 Часа”. В града излъчва общинско кабелно радио и три ефирни частни радиостанции: “Мила FM”, “Ултра” и “Перник FM”. Редовна 24-часова емисия има кабелна телевизия “Кракра”. В областта на културата Перник има своите достижения още преди селището да бъде обявено за град. През 1901 г. е основан първият граждански оркестър към Мини Перник. През 1919 г. е създаден професионален театър. Днес като професионални културни институти и Духовият оркестър, и Драматичният театър “Боян Дановски”, и създаденият през 1975 г. Камерен оркестър “Орфей” имат своето значимо и трайно присъствие в културния живот на региона и страната, с редица успешни гастроли зад граница.

Успешно работят и самодейни колективи към Двореца на Културата, към Центъра за работа с деца, в двата Младежки дома и в 28-те читалища в общината. Ансамблите за народни песни и танци “Граовска младост”, “Перник” и “Граово” разнасят славата на българския фолклор по света.

Градската художествена галерия съхранява над 1300 художествени творби на автори, творили от 30-те години до днес.

Обединената школа по изкуствата в Перник е сред най-старите и авторитетни школи в България. Детският хор “Родна песен”, ансамбълът “Граовче”, балетният състав, клубът по спортни танци, школата по изобразително изкуство носят постоянно отличия от престижни конкурси.

Универсалната научна библиотека “Светослав Минков” притежава повече от 270 000 тома научна и художествена литература. В общината библиотеките са 78.

Над 40 000 експоната съхранява и Историческият музей в Перник. Сред тях са монети от прочутото Режанско съкровище, уникален печат на цар Петър, материали от раннонеолитните селища, разкрити в региона, находки от Пернишката крепост, носии и накити, керамика и др. Единствен в страната със своята подземна част е Минният музей.

 

Copyright 2004 Nikolay Alexandrov