Начало  - За Организацията - Бизнес Инкубатор - За Региона - Услуги
  | Проекти | Партньори | Проект JOBS | Обучение | Занаяти|  

 

Ние ще ви помогнем да осъществите мечтите си                                                                                    
 
Връзки
ФРП
JOBS
БАРДА
ПРООН
ХИРОН МК
 
 
Новини
 
 
Търси/Предлага

В момента страницата с обявите не е активна.

 
 
За контакт

2300 гр. Перник, ул. "Райко Даскалов" No 4

тел:    076 601343
           076 601386
факс:  076 640426

 
 
ЗАНАЯТИ
JOBS и занаятите

”Заетост чрез подкрепа на бизнеса” е проект на Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява с подкрепата на Програмата на ООН за развитие. Проектът работи в 42 общини в България, сред които от юли 2003 г. е и Перник.

JOBS акцентира дейността си върху маркетинга и развитието на бизнеса в 6 приоритетни отрасъла, висококонкурентни на международния пазар. Един от тях са занаятите. Бизнес центровете на JOBS работят с над 700 занаятчии от цялата страна.

Главният акцент в стратегията на проект JOBS за подкрепа на занаятите е активен маркетинг и разширяване на пазарите за българските занаятчийски продукти. Чрез своите бизнес центрове в страната проектът подпомага производителите на традиционни български изделия в няколко направления. Много занаятчии от общините, където действа проектът, преминават специализирани обучения как да определят цените на своите продукти, как да контактуват с клиентите и как успешно да предлагат своите изделия и да намират пазари.

JOBS разработва целенасочена реклама и популяризира възможностите на дребните производители на дърворезба, ръчно тъкан текстил, плетива, кована мед и желязо. Чуждестранни експерти предоставят безплатни консултации по отношение подобряването на дизайна и качеството на продукцията, което да я прави по-интересна за чуждестранния клиент, без да се нарушава традицията. Бизнес мрежата от центрове на JOBS предлага технически и информационни услуги и консултации при разработване на нови продукти и дава тласък за създаването на маркетингови и производствени групи в сферата на занаятите, координира участията на занаятчии на изложения в страната и чужбина.

От края на 2002 г. в интернет действа електронният магазин на JOBS за занаятчийски продукти - www.craftcenter.org , в който се продават изделия на над 100 занаятчии.

Провеждането на Изложения на занаятите е част от дейността на Проект JOBS, насочена към популяризиране на българските занаяти в страната и чужбина и към съдействие за развитието на пазарни и бизнес умения в средите на българските занаятчии.

Фондация “Българска традиция” насърчава производството на произведения на изкуството и занаятите от хора с увреждания и социално изолирани групи, като им помага да се научат да се справят сами. Галерия “Традиция” предоставя възможност тези изделия да бъдат показани на широка общественост.

Произведенията, които се продават в галерия “Традиция” са създадени със стари техники и естествени материали.

Коледния базар на занаятите, който Проект JOBS провежда вече 3 поредни години в хотел “Радисън” в София представя уникални ръчно изработени продукти на творци от цяла България. Базарът подпомага професионалното развитие на занаятчии, които имат желание да превърнат своето изкуство в бизнес. Координаторът в областта на занаятите подбира разнообразни изделия с висока художествена стойност и отлично качество.

Регионален бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Перник проведе първото изложение на занаятите през октомври 2003 г. В него участваха 14 автори. Впоследствие произведенията на двама от тях – Борислав Андонов и Станислав Спасов бяха представени на коледния базар на JOBS. Други двама автори – Албена Истайкова и Здравко Николов участваха в базарът, организиран от БЦ – Бяла Слатина.

В момента тече второто изложение на занаятите, в което участват около 30 автори от цялата Пернишка област. Този път можем да се похвалим и с продажби.

 

Copyright 2004 Nikolay Alexandrov